El Concurs

Fa més de tres dècades, l'Ajuntament de l'Alcora va prendre la iniciativa de convocar un concurs de ceràmica amb la lloable intenció d'homenatjar al precursor de la ceràmica en la nostra localitat, el IXè Comte d'Aranda, i alhora servir d'estímul per als ceramistes de tot el país. Aquella feliç idea va quallar i va evolucionar, traçant una dilatada trajectòria que aquest any celebra la seua 36a etapa.

Amb el transcurs dels anys, el Concurs de Ceràmica de l'Alcora ha anat actualitzant els seus objectius, variant el format i ampliant fronteres, canviant de seu i dates, i adequant el quadre de premis. En 1999 es va convocar per primera vegada amb caràcter internacional però mantenint la mateixa periodicitat anual. Actualment compta amb més de 200 participants en cada edició, més de 30 països representats, 16.600 € en premis, i 2.000 visites a l'exposició; xifres considerables que, més enllà de la seva magnitud, són indicatives d'una trajectòria pausada però ferma que ha posicionat al Concurs com un dels principals referents del seu gènere al nostre país.

CICA és, a més, el nucli a partir del com s'ha constituït la col·lecció de Ceràmica Contemporània que s'exhibeix en la segona planta del Museu de Ceràmica de l'Alcora. La progressiva incorporació d'obres permeten traçar una panoràmica de l'expressió artística sobre suport ceràmic en les últimes tres dècades; una visió parcial però suficientment significativa amb un centenar d'obres exposades de manera permanent.